Hledat

    Search Results

    Zavřít

    EFSA doporučuje výrazné zvýšení horní bezpečné hranice u vitaminu D

    Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) má od roku 2002 vypracovaná doporučení pro Evropský parlament ohledně bezpečnosti různých doplňků stravy.

    V roce 2002 stanovil úřad EFSA horní bezpečnou hranici příjmu vitaminu D na 50 mikrogramů denně pro dospělého jedince. Na základě série nových výzkumných zjištění byl EFSA požádán, aby tuto hranici přehodnotil. EFSA mimo jiné opřel toto přehodnocení o dvě studie, ve kterých účastníci užívali 234 a 275 mikrogramů vitaminu D denně, aniž by se jim zvýšil obsah vápníku v krvi – což by bylo známkou předávkování vitaminu D.

    Aby se ohlídaly případné nejistoty v těchto studiích, navrhl EFSA jako bezpečný limit 100 mikrogramů vitaminu D za den, což je v porovnání s předchozí hranicí výrazné zvýšení.

    Současné limity jsou stále platné
    V evropských státech je doporučená denní dávka kolem 5 mikrogramů pro dospělé a 5-10 mikrogramů pro děti a starší osoby (doporučená denní dávka v ČR je 5 mikrogramů vitaminu D, horní hranice byla zvýšena na 20 mikrogramů denně). Pokud budou nová doporučení úřadu EFSA schválena Evropskou komisí, může to v současných evropských doporučení vyvolat výraznou změnu.

    Návrh úřadu EFSA:

    Věk dětí Horní bezpečná hranice pro příjem vitaminu D (µg/den)
    0-1 rok       25 mikrogramů
    1-10 let       50 mikrogramů
    11-17 let       100 mikrogramů
    Dospělí od 18 let (včetně těhotných a kojících žen)       100 mikrogramů

    Zdroj: EFSA Journal 2012; 10 (7): 2813

    září 2012