Hledat

    Search Results

    Zavřít

    Selen přispívá ke zdravé funkci štítné žlázy

    Většina lidí neví, co štítná žláza je, či kde se nachází. Je to v lidském těle pravděpodobně nejdůležitější žláza s vnitřní sekrecí, produkující hormony.

    Tato žláza se nachází na obou stranách hrdla a svýmThyroid tvarem se podobá motýlu. Mimo jiné řídí rychlost, jakou tělo spotřebovává energii a tvoří proteiny, a kontroluje v těle hormonální citlivost. Štítná žláza produkuje několik hormonů, mezi nimiž jsou nejdůležitější trijodtyronin (někdy se označuje jako T3) a tyroxin (T4). Tyto hormony regulují buněčný metabolizmus, tedy rychlost, jakou buňky přeměňují tuky, bílkoviny a sacharidy na energii. Štítná žláza navíc reguluje růstové hormony a celou řadu tělesných funkcí včetně udržování kostní hmoty.

    Jednou z látek, která je pro fungování štítné žlázy důležitá, je stopový prvek selen. Selen získáváme ze stravy (ryby, ořechy, vnitřnosti a tak dále). Jeho množství v potravě, pocházející ze zemědělské produkce, je závislé na obsahu selenu v půdě. Česká republika patří mezi oblasti s nízkým příjmem selenu, stejně jako například Dánsko, Velká Británie či Finsko. Finsko po tomto zjištění nařídilo v polovině 80. let přidávat selen do umělých hnojiv, aby se v plodinách zvýšil obsah této nepostradatelné minerální látky.

    „Průměrný příjem selenu u dospělých se v České republice zvýšil na 43 mikrogramů denně, což odpovídá nejnižší doporučené hodnotě Světové zdravotnické organizace WHO 40–400 mikrogramů za den, ale stále je nižší než u převážné většiny obyvatel Evropy a nedosahuje doporučených minimálních příjmů jiných států a navíc ho nedosahují všechny skupiny obyvatel. Z tohoto hlediska jsou na tom nejhůře senioři, u nichž se příjem a stav selenu snižuje,“ uvádí RNDr. Jan Kvíčala z Endokrinologického ústavu v Praze.

    Přípravek jako Bioaktivní Selen+Zinek (FORTE) může být vhodným doplňkem zdravého a vyváženého jídelníčku, jelikož obsahuje speciální, lehce se vstřebávající formu selenu nazvanou SelenoPrecise. Jedná se o patentované a standardizované kvasnice s více než 30 různými organicky vázanými formami selenu. Co je na SelenoPrecise obzvláště prospěšné, je jeho zdokumentovaná téměř 90% vstřebatelnost a jeho stejnorodé složení. Díky těmto vlastnostem se SelenoPrecise používá ve vědeckých studiích a výzkumných projektech po celém světě.

    Bioaktivní Selen+Zinek (FORTE) obsahuje kromě selenu a zinku také vitaminy A (ve formě beta-karotenu), B6, C a E.