Hledat

    Search Results

    Zavřít

    Balení bílé krabičky se žlutými sluníčky Bioaktivní Vitamin D3 D-Pearls 20 mcg se žlutými kulatými kapslemi a zlatým hmoždířem


    Vitamin D nejen pro imunitu

    Doplněk stravy

    • Malé perly s obsahem 20 µg (800 IU) vitaminu D3 v olivovém oleji lisovaném za studena.
    • Zajišťuje dobrou biologickou dostupnost, protože vitamin D je rozpustný v tucích.  
    • Pro kosti, zuby a svaly.
    • Pro správnou funkci imunity.
    • Vitamin D je důležitý pro vstřebávání vápníku v těle.
    • Certifikovaná čistota želatiny.
    • Vyrobeno v Dánsku pod farmaceutickou kontrolou.
    Read moreShow less

    Bioaktivní Vitamin D3 D-Pearls 20 mcg

    Pharma Nord

    Účinné látky: v 1 kapsli: ve 100 g: % referenční hodnota příjmu:
    Vitamin D3 20 µg 10,8 mg 400%
           
    Výživové hodnoty: v 1 kapsli:    
    energetická hodnota 5,4 kJ/ 1,3 kcal    
    bílkoviny 35 mg    
    sacharidy 19 mg    
    tuky 120 mg    
    vláknina 0 mg    

    Produktová informace

    Doporučená dávka:
    Dospělí a děti od 12 let věku 1 kapsle za den. Kapsle užívat celé, během jídla. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Není určeno dětem do 12 let. Doplňky stravy nejsou určeny jako náhrada pestré stravy a zdravého životního stylu.

    Hmotnost obsahu:
    40 kapslí = 7,4 g (± 7,5 %)
    80 kapslí = 14,8 g (± 7,5 %)

    Složení:
    olivový olej; obal kapsle: želatina; zvlhčující látky: glycerol (E 422), purifikovaná voda; vitamin: cholekalciferol (vitamin D)

    Uskladnění:
    Uchovávejte při pokojové teplotě (15-25 °C) mimo dosah přímého slunečního světla. Ukládejte mimo dosah dětí!
    Doba minimální trvanlivosti je uvedena na spodní straně obalu.

    Co jsou D-Pearls?

    Bioaktivní Vitamin D3 D-Pearls jsou malé, měkké, želatinové kapsle s 20 μg vitaminu D3 (800 IU - mezinárodních jednotek). Vitamin D je rozpustný v tucích, proto je zde rozpuštěn ve vysoce kvalitním, za studena lisovaném olivovém oleji. D-Pearls mají doloženou vysokou vstřebatelnost v organizmu. Díky malé velikosti se kapsle snadno polykají. Můžete je také rozžvýkat, nebo propíchnout a obsah kapsle vytlačit do jídla či tekutiny. 
    Děti a lidé žijící v domech s pečovatelskou službou potřebují více vitaminu D než dospělí jedinci. 

    Co je vitamin D?

    Graf ukazující s věkem se snižující schopnost syntetizovat vitamin D v kůži. Vitamin D patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. To znamená, že vitamin D potřebuje nějaký tuk, aby mohl být ve střevech vstřebán. Stejně jako ostatní vitaminy je i vitamin D pro život nezbytným. Existuje několik druhů vitaminu D, nicméně mezi nejdůležitější patří D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol). D3 je forma vitaminu, která se syntetizuje v kůži, pokud jsme vystaveni dostatečnému množství slunečního světla či jinému druhu UV záření. Vitamin D ze slunečního záření je účinným zdrojem vitaminu D, ale tvoří se pouze tehdy, když je slunce vysoko na obloze. Ve velkých částech Evropy k tomu dochází pouze během léta, a proto můžeme jen v tomto ročním období produkovat dostatečné množství vitaminu D. 

    Vitamin D2 je dostupný pouze ze stravy. Produkují jej určité houby a rostliny, které jsou vystavené ultrafialovému záření. Jak vitamin D2, tak vitamin D3 vyžadují následnou aktivaci v játrech a ledvinách, aby se staly biologicky aktivními. Věda dříve věřila, že obě formy vitaminu D jsou v těle stejně účinné. Nicméně v závislosti na zvolené metodě měření se zjistilo, že vitamin D3 je o 56-87 % účinnější než vitamin D2, co se týká zvyšování hladiny vitaminu D v krvi.*
    *Zdroj: Heaney RP, et al. Vitamin D3 Is More Potent Than Vitamin D2 in Humans. J Clin Endocrinol Metab 2010.

    Fotka mladé ženy opalující se u moře.


    Vitamin D má v těle řadu důležitých funkcí. Například:

    • Je důležitý pro normální dělení buněk.
    • Pomáhá udržovat normální kosti a zuby.
    • Je důležitý pro vstřebávání a využití vápníku a fosforu v těle.
    • Je důležitý pro činnost imunitního systému a pro svalovou funkci.


    Vhodné zdroje vitaminu D

    Vitamin D se vyskytuje ve větším množství pouze v tučných rybách, jako je losos, sleď a makrela. V omezeném množství se nachází v mase, mléčných výrobcích a vejcích. V rostlinné říši je vitamin D obsažen pouze v malém množství v určitém druhu hub. Mezi nejlepší zdroje vitaminu D ze stravy patří:

    • tresčí játra
    • tučné ryby
    • oleje
    • vaječný žloutek
    • máslo
    • houby

    Kdo vitamin D potřebuje?

    Výzkum ukázal, že z hlediska množství vitaminu D v krvi je pravidelná denní suplementace doplňkem stravy s vitaminem D účinnější, než užívání větších dávek za týden či měsíc.

    Doplňky stravy s vitaminem D se obecně doporučují pro:

    • Fotka starého muže se dvěma dětmiděti ve věku 0 – 2 roky (vitamin D v kapkách pro děti)
    • těhotné ženy
    • děti i dospělé, kteří mají tmavou pleť
    • děti i dospělé, kteří chodí během léta zahalení
    • osoby, které v průběhu dne netráví dostatek času venku či se obecně vyhýbají slunečnímu záření
    • osoby se zvýšeným rizikem osteoporózy
    • lidi žijící v domech s pečovatelskou službou – starší osoby mají sníženou syntézu vitaminu D v kůži a zhoršené vstřebávání ve střevech
    • seniory starší 70 let


    Veganům a vegetariánům se doporučuje pobyt venku na slunci a pokud možno během zimy užívat doplněk stravy s vitaminem D.

    Hladinu vitaminu D v krvi lze určit na základě krevního testu, který měří jednotku 25-hydroxyvitamin D (25-(OH)D) a která se vyjadřuje v nmol/l. Výše hladiny vitaminu D se stanovuje následovně:

    Jednotka: nmol/l Jednotka: ng/ml
    • <12 nmol/l: závažně nedostatečná
    • 12-25 nmol/l: nedostatečná
    • 25-50 nmol/l: nepostačující
    • >50 nmol/l: dostatečná
    • 75-150 nmol/l: optimální hladina pro osoby s křehkými kostmi a pro pacienty s onemocněním ledvin
    • > cca 200 nmol/l: riziko předávkování
    • <5 ng/ml: závažně nedostatečná
    • 5-10 ng/ml: nedostatečná
    • 10-20 ng/ml: nepostačující
    • >20 ng/ml: dostatečná
    • 30-60 ng/ml: optimální hladina pro osoby s křehkými kostmi a pro pacienty s onemocněním ledvin
    • > cca 80 nmol/l: riziko předávkování


    Vysvětlivky:
    > více než
    < méně než

    Převody vitaminu D

    • 1 nmol/l = 0,4 ng/ml
    • 25 µg = 1000 IU (mezinárodní jednotky)

     

    Měření vitaminu D
    Nejlepším způsobem, jak zjistit hladinu vitaminu D, je krevní test. U zdravých jedinců není nutné stav vitaminu D zjišťovat. Nicméně určitým skupinám osob se doporučuje nechat si jej změřit.

    Měření může být přínosné například pro osoby, jejichž životní styl napovídá tomu, že by tato kontrola byla na místě. Vedle zřejmých faktorů, které omezují tvorbu vitaminu D v těle, jako je nedostatek slunečního světla či špatné stravovací návyky, existují i méně zjevné příčiny, mezi něž patří užívání některých druhů léků ovlivňujících vstřebávání vitaminu D v těle, čímž se potřeba této důležité látky zvyšuje. 

    Oficiální zdravotní tvrzení

    Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vyhodnotil poznatky o vitaminu D obsaženém v tomto přípravku a uznal tato tvrzení:

    • Přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu.
    • Přispívá k normální hladině vápníku v krvi.  
    • Přispívá k udržení normálního stavu kostí.  
    • Přispívá k udržení normální činnosti svalů.  
    • Přispívá k udržení normálního stavu zubů.
    • Přispívá k normální funkci imunitního systému.
    • Podílí se na procesu dělení buněk.
    • Pro muže a ženy ve věku 60 let a starší: Vitamin D pomáhá snižovat riziko pádu, jež jasně souvisí s nestabilním držením těla a svalovou ochablostí. Pád je rizikovým faktorem zlomenin kostí u mužů a žen ve věku 60 let a starších. (Čl. 14(1)a).
      Příznivého účinku je dosaženo na základě denního příjmu 20 µg vitaminu D ze všech zdrojů.