Hledat

    Search Results

    Zavřít

    Karagenan je výtažek z červených mořských řas, také známých pod názvem „irský mech“. Jedná se o přírodní polysacharid, který se v potravinářství používá jako stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka. Ve výrobcích s kakaem například zabraňuje shlukování a oddělování kakaového prášku. Karagenan neobsahuje žádný tuk, cholesterol, sodík ani žádné kalorie. Má označení E 407.

    Od konce 60. let 20. století se vedou spory ohledně zdravotních účinků karagenanu. Některé studie na zvířatech a studie in vitro naznačují, že karagenan může vyvolat zánět či žaludeční vředy a že poškozuje trávicí systém.

    Tyto studie lze vysledovat až k jedinému zdroji. Předpokládá se, že tento zdroj použil řadu vědecky pochybných metod k dosažení předem stanovených výsledků. Také se má za to, že došlo k záměně karagenanu s toxickou látkou polygeneanem.

    Jiní, nezávislí vědečtí odborníci ke stejným zjištěním nedošli. Namísto toho další výzkum opakovaně ukázal, že karagenan je coby přísada do potravin bezpečná. Uznávaní odborníci v toxikologii poté otevřeně popřeli tvrzení prvotního zdroje ohledně působení karagenanu. Regulační orgány po celém světě potvrzují bezpečnost karagenanu a schvalují jeho použití v potravinách.