Hledat

    Search Results

    Zavřít

    Balení bílé krabičky se žlutými sluníčky Bioaktivní Vitamin D3 D-Pearls 25 mcg se žlutými kulatými kapslemi a zlatým hmoždířem


    Podpora pro zuby, kosti, svaly a imunitu

    Doplněk stravy

    • Malé perly s obsahem 25 µg (1000 IU) vitaminu D3 v olivovém oleji lisovaném za studena.
    • Zajišťuje dobrou biologickou dostupnost, protože vitamin D je rozpustný v tucích.  
    • Pro kosti, zuby a svaly. 
    • Pro správnou činnost imunitního systému. 
    • Vitamin D je důležitý pro vstřebávání vápníku v těle. 
    • Podporuje normální dělení buněk. 
    • Certifikovaná čistota želatiny.
    • Vyrobeno v Dánsku pod farmaceutickou kontrolou. 
    Read moreShow less

    Bioaktivní Vitamin D3 D-Pearls 25 mcg

    Pharma Nord

    Účinné látky: v 1 kapsli: ve 100 g: % referenční hodnota příjmu:
    Vitamin D3 25 µg 13,5 mg 500 %
           
    Výživové hodnoty: v 1 kapsli:    
    energetická hodnota 5,4 kJ/1,3 kcall    
    bílkoviny 35 mg    
    sacharidy 19 mg    
    tuky 120 mg    
    vláknina      0 mg    

    Produktová informace:

    Doporučená dávka:
    Dospělí 1 kapsle za den. Kapsle užívat celé, během jídla. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Není určeno dětem. Doplňky stravy nejsou určeny jako náhrada pestré stravy a zdravého životního stylu. 

    Složení:
    plnidlo: olivový olej; obal kapsle: želatina; zvlhčující látky: glycerol (E 422), purifikovaná voda; vitamin: cholekalciferol (vitamin D)

    Uskladnění: 
    Uchovávejte při pokojové teplotě (15-25 °C) mimo dosah přímého slunečního světla. Ukládejte mimo dosah dětí!
    Doba minimální trvanlivosti je uvedena na spodní straně obalu.

    Hmotnost obsahu:
    80 kapslí = 14,8 g (± 7,5 %)

    Co jsou D-Pearls?

    Bioaktivní Vitamin D3 D-Pearls jsou malé, měkké, želatinové kapsle s 25 μg vitaminu D3 (1000 IU - mezinárodních jednotek). Vitamin D je rozpuštěn ve vysoce kvalitním, za studena lisovaném olivovém oleji, aby se zlepšilo vstřebávání v trávicím systému, protože vitamin D je rozpustný v tucích. Díky malé velikosti se kapsle snadno polykají, nicméně lze je také žvýkat. Výzkum ukázal, že D-Pearls mají v těle vysokou vstřebatelnost. 

    Co je vitamin D?

    Graf ukazující s věkem se snižující schopnost syntetizovat vitamin D v kůži.

    Vitamin D patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. To znamená, že vitamin D potřebuje nějaký tuk, aby mohl být ve střevech vstřebán. Stejně jako ostatní vitaminy je i vitamin D pro život nezbytným. Existuje několik druhů vitaminu D, nicméně mezi nejdůležitější patří D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol). 
    D3 je forma vitaminu, která se syntetizuje v kůži, pokud jsme vystaveni dostatečnému množství slunečního světla či jinému druhu UV záření. Vitamin D ze slunečního záření je účinným zdrojem vitaminu D, ale tvoří se pouze tehdy, když je slunce vysoko na obloze. Ve velkých částech Evropy k tomu dochází pouze během léta, a proto naše tělo může jen v tomto ročním období produkovat dostatečné množství vitaminu D.
    Vitamin D2 je dostupný pouze ze stravy. Produkují jej určité houby a rostliny, které jsou vystavené ultrafialovému záření. Jak vitamin D2, tak vitamin D3 vyžadují následnou aktivaci v játrech a ledvinách, aby se staly biologicky aktivními. Věda dříve věřila, že obě formy vitaminu D jsou v těle stejně účinné. Nicméně v závislosti na zvolené metodě měření se zjistilo, že co se týká zvyšování hladiny vitaminu D v krvi, je vitamin D3 o 56-87 % účinnější než vitamin D2.*
    *Zdroj: Heaney RP, et al. Vitamin D3 Is More Potent Than Vitamin D2 in Humans. J Clin Endocrinol Metab 2010.

    Děti a lidé žijící v domech s pečovatelskou službou potřebují více vitaminu D než dospělí jedinci. 
    Vitamin D má v těle řadu důležitých funkcí. Například:

    • Je důležitý pro normální dělení buněk.
    • Pomáhá udržovat normální kosti a zuby. 
    • Je důležitý pro vstřebávání a využití vápníku a fosforu v těle. 
    • Je důležitý pro činnost imunitního systému a pro svalovou funkci. 


    Vhodné zdroje vitaminu D

    Vitamin D se vyskytuje ve větším množství pouze v tučných rybách, jako je losos, sleď a makrela. V omezeném množství se nachází v mase, mléčných výrobcích a vejcích. V rostlinné říši je vitamin D obsažen pouze v malém množství v určitém druhu hub. Mezi nejlepší zdroje vitaminu D ze stravy patří:

    • tresčí játra
    • tučné ryby
    • oleje
    • vaječný žloutek
    • máslo
    • houby

    Tepelným zpracováním se část vitaminu D ztrácí. 

    Doložená biologická dostupnost

    Norská výzkumná skupina (Grung a spol.) potvrdila výbornou absorpci kapslí D-Pearls. Dvě skupiny teenagerů po dobu tří měsíců užívaly denně buď kapsle s 38 µg vitaminu D (1520 IU), nebo placebo (neúčinné kapsle). V placebo skupině zůstala hladina vitaminu D v krvi téměř nezměněna, zatímco ve skupině s D-Pearls se hladina zvýšila.

    Graf z norské studie, který ukazuje vzestup hladiny vitaminu D v těle při tří měsíčním užívání D-Pearls.

    Graf znázorňuje, jak se vyvíjela hladina vitaminu D během tří měsíců, kdy dvě skupiny teenagerů denně dostávaly kapsle s 38 µg vitaminu D, nebo odpovídající kapsle s placebem.
    Zdroj: Grung B.: Linking vitamin D status. Scand J Psychol 2017; 58 (2); 123-130.
     
    *     *     *     *     *
     
    Ve studii provedené americkými a norskými vědci dostávali účastníci denně po dobu čtyř a půl měsíce v zimním období buď kapsle D-Pearls 40 µg (1600 IU), nebo odpovídající placebo. Na začátku i na konci studie si účastníci nechali změřit hladinu vitaminu D v krvi.
     
    Účastníci měli na začátku studie průměrnou hladinu vitaminu D v krvi 63 nmol/l a to bez větších rozdílů mezi skupinou s placebem a aktivní skupinou. Na konci zimy, po kterou studie probíhala, klesla hladina vitaminu D v krvi u placebo skupiny na 47 nmol/l. Jedná se o zcela přirozený pokles hladiny vitaminu D přes zimu, kdy se našemu tělu nedostává dostatek slunečního záření. Skupina, která dostávala D-Pearls, zaznamenala nárůst vitaminu D v krvi na průměrnou hladinu 76 nmol/l.

     

    Graf z americko-norské studie, který ukazuje vzestup hladiny vitaminu D v těle při užívání D-Pearls během zimy a pokles hladiny při užívání placeba.
    Graf znázorňuje zvýšení hladiny vitaminu D v krvi v průběhu 4,5 měsíce ve skupině, která denně dostávala 40 µg vitaminu D (D-Pearls), a také klesající hladinu vitaminu D v krvi ve skupině, která dostávala odpovídající placebo kapsle.
    Zdroj: Hansen A.L. Vitamin D Supplementation during Winter. Nutrients. 2020; 12 (11): E3258.

    Kdo vitamin D potřebuje?

    Výzkum ukázal, že z hlediska množství vitaminu D v krvi je pravidelná denní suplementace doplňkem stravy s vitaminem D účinnější, než užívání větších dávek za týden či měsíc.

    Doplňky stravy s vitaminem D se obecně doporučují pro:

    • Fotka starého muže se dvěma dětmiděti ve věku 0 – 2 roky (vitamin D v kapkách pro děti)
    • těhotné ženy
    • děti i dospělé, kteří mají tmavou pleť
    • děti i dospělé, kteří chodí během léta zahalení
    • osoby, které v průběhu dne netráví dostatek času venku či se obecně vyhýbají slunečnímu záření
    • osoby se zvýšeným rizikem osteoporózy
    • lidi žijící v domech s pečovatelskou službou – starší osoby mají sníženou syntézu vitaminu D v kůži a zhoršené vstřebávání ve střevech
    • seniory starší 70 let


    Veganům a vegetariánům se doporučuje pobyt venku na slunci a pokud možno během zimy užívat doplněk stravy s vitaminem D.

    Hladinu vitaminu D v krvi lze určit na základě krevního testu, který měří jednotku 25-hydroxyvitamin D (25-(OH)D) a která se vyjadřuje v nmol/l. Výše hladiny vitaminu D se stanovuje následovně:

    Jednotka: nmol/l Jednotka: ng/ml
    • <12 nmol/l: závažně nedostatečná
    • 12-25 nmol/l: nedostatečná
    • 25-50 nmol/l: nepostačující
    • >50 nmol/l: dostatečná
    • 75-150 nmol/l: optimální hladina pro osoby s křehkými kostmi a pro pacienty s onemocněním ledvin
    • > cca 200 nmol/l: riziko předávkování
    • <5 ng/ml: závažně nedostatečná
    • 5-10 ng/ml: nedostatečná
    • 10-20 ng/ml: nepostačující
    • >20 ng/ml: dostatečná
    • 30-60 ng/ml: optimální hladina pro osoby s křehkými kostmi a pro pacienty s onemocněním ledvin
    • > cca 80 nmol/l: riziko předávkování


    Vysvětlivky:
    > více než
    < méně než

    Převody vitaminu D

    • 1 nmol/l = 0,4 ng/ml
    • 25 µg = 1000 IU (mezinárodní jednotky)

     

    Měření vitaminu D
    Nejlepším způsobem, jak zjistit hladinu vitaminu D, je krevní test. U zdravých jedinců není nutné stav vitaminu D zjišťovat. Nicméně určitým skupinám osob se doporučuje nechat si jej změřit.

    Měření může být přínosné například pro osoby, jejichž životní styl napovídá tomu, že by tato kontrola byla na místě. Vedle zřejmých faktorů, které omezují tvorbu vitaminu D v těle, jako je nedostatek slunečního světla či špatné stravovací návyky, existují i méně zjevné příčiny, mezi něž patří užívání některých druhů léků ovlivňujících vstřebávání vitaminu D v těle, čímž se potřeba této důležité látky zvyšuje. 

    Vitamin D a normální proces stárnutí

    Přestože proces stárnutí na nás působí různě v závislosti na našem genomu a životním stylu, každý nakonec zjistí, že postupem času se jeho tělo opotřebovává a funguje méně efektivně. Je to součástí běžného procesu stárnutí a náš věk také může mít vliv na množství vitaminu D, které zrovna potřebujeme.
    Většina buněk těla je vybavena receptory vitaminu D, což jsou malé struktury na povrchu buněk, které jsou aktivovány vitaminem D3. Tyto receptory jsou na různých tělesných buňkách, čímž se vysvětluje, proč má vitamin D v těle tolik různých účinků.

    • Imunitní systémGrafický obrázek štítu

    Ukázalo se, že vitamin D přispívá k normálnímu fungování imunitního systému, protože různé typy bílých krvinek, jako jsou makrofágy a dendritické buňky, stejně jako T a B lymfocyty jsou vybaveny receptory vitaminu D. Vitamin D je nezbytný k tomu, aby tyto imunitní buňky mohly plnit své funkce. Zjistilo se například, že vitamin D aktivuje geny v buněčném jádru. Tyto geny kódují peptidy, které inhibují (neboli utlumují) viry, bakterie a plísně.
    Fungování našeho imunitního systému dosahuje svého vrcholu v období dospívání. I u zdravých starších lidí se imunitní systém stává zranitelnějším vůči novým infekcím, se kterými se dosud nesetkal. Starší lidé totiž mají méně bílých krvinek v krvi a zánět v jejich těle dosahuje vyššího stupně než u mladší věkové skupiny. Starší lidé by proto měli věnovat zvláštní pozornost dostatečnému příjmu vitaminu D.

    • Kostní tkáňGrafický obrázek kostí

    Hustota naší kostní tkáně vrcholí ve věku 20-30 let. Poté se kostní tkáň začíná pomalu odbourávat, ztrácet svou kompaktnost a stává se poréznější. Vitamín D je nezbytný pro normální stav kostí a zubů, protože vitamin D nám pomáhá udržovat normální obsah vápníku v krvi a rovněž je nezbytný pro dobré vstřebávání vápníku. 
    Od 40. roku věku dochází k postupnému úbytku kostní hmoty v řádu 0,5 % ročně u mužů a přibližně dvakrát tolik u žen.

    • Svalová činnostGrafický obrázek svalu

    Naše svaly také potřebují vitamin D, aby mohly normálně fungovat. Schopnost svalů provádět kontrakce (stahy) závisí na přítomnosti iontů vápníku. Jak již bylo zmíněno, vitamin D reguluje obsah vápníku v krvi a tímto způsobem také reguluje svalovou činnost. 
    S přibývajícím věkem se počet receptorů vitaminu D ve svalové tkáni snižuje. To má za následek postupný úbytek svalové hmoty a svalové síly. Srdeční sval tímto jevem naopak výrazně ovlivněn není.

    • Kůže a slizniceGrafický obrázek kůže na hlavě a ruce

    Je známo, že tělo produkuje prekurzor vitaminu D v kůži, když je vystaveno slunečnímu záření určité intenzity, přesně vlnové délky mezi 290-315 nm. Faktory, které zabraňují nebo snižují produkci vitaminu D ze slunečního světla, jsou silně znečištěné ovzduší, příliš nízká poloha slunce na obloze, zakrývání těla oblečením, tmavá pokožka, používání opalovacích krémů, obezita a stáří. 
    S přibývajícím věkem se množství kolagenu a elastinu snižuje, takže pokožka je ochablejší a vrásčitější. Kůže se stává méně efektivní při produkci vitaminu D ze slunečního záření a stejně tak trávicí trakt se stává méně účinným při vstřebávání vitaminu D.

    Oficiální zdravotní tvrzení

    Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vyhodnotil poznatky o vitaminu D obsaženém v tomto přípravku a uznal tato tvrzení:

    • Přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu.
    • Přispívá k normální hladině vápníku v krvi.  
    • Přispívá k udržení normálního stavu kostí.  
    • Přispívá k udržení normální činnosti svalů.  
    • Přispívá k udržení normálního stavu zubů.
    • Přispívá k normální funkci imunitního systému.
    • Podílí se na procesu dělení buněk.
    • Pro muže a ženy ve věku 60 let a starší: Vitamin D pomáhá snižovat riziko pádu, jež jasně souvisí s nestabilním držením těla a svalovou ochablostí. Pád je rizikovým faktorem zlomenin kostí u mužů a žen ve věku 60 let a starších. (Čl. 14(1)a).
      Příznivého účinku je dosaženo na základě denního příjmu 20 µg vitaminu D ze všech zdrojů.

    NOVINKY


    Vitamin D od Pharma Nord, který byl vybraný pro průkopnickou klinickou studii

    Britští vědci provádějí rozsáhlou, vysoce relevantní studii s více než 5000 lidmi, aby otestovali, jak vitamin D ovlivňuje imunitní systém.