Hledat

    Search Results

    Zavřít

    Češi mají málo selenu. Jaký to může mít dopad na vaše zdraví?




    Lámají se vám nehty? Štve vás nadměrné vypadávání vlasů nebo třepení jejich konečků? Máte přetrvávající problémy s tělesnou hmotností? Tyto a mnoho dalších potíží mohou být spojené se špatnou činností vaší štítné žlázy. Jednou z příčin je podle RNDr. Jana Kvíčaly z Endokrinologického ústavu v Praze nedostatek selenu.

    Mnoho lidí se trápí problémy s oslabenou imunitou, lámavými nehty, vypadáváním vlasů či neustálým bojem s tělesnou hmotností. A jen velmi zřídka někdo z nich ví, že příčinou může být zhoršená činnost jejich štítné žlázy. Co však poutá pozornost je fakt, že s těmito obtížemi si může poradit dostatečný příjem důležitého prvku selenu.

    Češi mají selenu příliš málo
    Podle jednoho z předních českých odborníků v oblasti mikroživin a lidského zdraví RNDr. Jana Kvíčaly, CSc. z Endokrinologického ústavu v Praze, může nedostatek selenu negativně ovlivnit zdraví v několika směrech.
    „Může to narušit vaši imunitu, snížit ochranu proti oxidačnímu stresu či zvýšit riziko propuknutí určitých chorob. Takže to může ovlivnit hormonální regulaci vašeho těla a urychlit proces stárnutí,” uvádí RNDr. Jan Kvíčala.

    V České republice je velmi nízký stav selenu i v běžné populaci od 6 do 65 let. Díky doplňování formou doplňku stravy se stav selenu lepší již za několik týdnů.*

    Enzymy závislé na selenu
    Štítná žláza je orgán, který je velmi závislý na selenu, je to jedna z nejdůležitějších žláz s vnitřní sekrecí (produkující hormony) v našem těle. Má tvar podobný motýlu a nachází se na přední spodní straně krku. Štítná žláza produkuje několik hormonů, které řídí rychlost, jakou naše tělo přeměňuje tuky, cukry a bílkoviny na energii (tedy rychlost metabolizmu). Má i mnoho dalších funkcí. Aby štítná žláza mohla správně fungovat, musí mít enzymy závislé na selenu (tzv. selenoproteiny) dostatečný přísun této mikroživiny.

    Česká republika má málo selenu
    Selen získáváme stravou (obsahují jej ořechy, ryby, celozrnné obiloviny), avšak jeho množství závisí na tom, kolik ho obsahuje zemědělská půda. Česká republika patří mezi země v Evropě, které mají selenu málo. Obdobná situace panovala na začátku osmdesátých let ve Finsku. Finské ministerstvo zdravotnictví na tuto alarmující situaci reagovalo vydáním nařízení povinně přidávat selen do hnojiva, aby se tak zvýšil obsah selenu v plodinách.

    * Zdroj: J. Kvíčala: Saturace českého obyvatelstva selenem a její dopady na zdraví. Abstrakta, kongres Význam selenu v lidském organismu, Praha, 2008

     

    Kvasnice s organickým selenem:
    vynikající vstřebatelnost

    Vhodný způsob doplňování zdravé a pestré stravy představuje přípravek Bioaktivní Selen+Zinek. Obsahuje standardizovanou a vysoce vstřebatelnou formu SelenoPrecise. Jedná se o patentovaný preparát, kvasnice obohacené selenem s více než třiceti různými sloučeninami organického selenu. SelenoPrecise má doloženou téměř 90% vstřebatelnost selenu v těle. Díky své doložené kvalitě a vstřebatelnosti se SelenoPrecise využívá i pro vědecké studie a celosvětový výzkum. Použili ho například vědci v průlomové švédské studii KiSel-10, která byla zveřejněna v odborném časopise International Journal of Cardiology.