Hledat

    Search Results

    Zavřít

    Netradiční studie: Tohle vám může zlepšit fyzickou aktivitu




    Netradiční studie: Tohle vám může pomoci být více fyzicky aktivní

    V jedné velmi inspirativní studii s D-Pearls se vědcům podařilo zvýšit v krvi hladinu vitaminu D, který má velký význam pro činnost svalů. Jak rostla ve skupině účastníků hladina vitaminu D v krvi, zvyšovala se i úroveň jejich fyzické aktivity.

    Když se blíží roční období, kdy již sluneční paprsky nejsou dostatečně silné, aby umožnily tvorbu vitaminu D přímo v naší kůži, může to mít dopad na naši fyzickou aktivitu.
    Skupina vědců proto chtěla zjistit, zda by mohli nějak dostat trochu „slunečního svitu“ takříkajíc do každičké tělesné buňky. A tak podávali skupině dobrovolníků mužů v léčebném centru Sand Ridge Secure Treatment Center ve Wisconsinu v USA doplněk stravy s vitaminem D, který je známý také jako „sluneční vitamin“.

    Vitamin D s vynikající vstřebatelností

    Do této poněkud netradiční studie se dobrovolně zapojilo celkem 67 mužů ve věkové skupině 31-81 let. Náhodně jim byl přidělen buď doplněk stravy s vitaminem D (D-Pearls od Pharma Nord) nebo identicky vypadající placebo kapsle pouze s olivovým olejem.
    Vědci následně pozorovali významný rozdíl v hladině vitaminu D u účastníků v závislosti na tom, kterou suplementaci užívali.
    Studie trvala od začátku ledna do konce května. Vzorky krve odebrané před studií a po ní jasně ukázaly, že vitamin D z kvalitního doplňku stravy se v těle velmi snadno vstřebává. Hladina vitaminu D v krvi se podstatně zvýšila u účastníků, kteří užívali D-Pearls od Pharma Nord. Naopak v druhé placebo skupině hladina vitaminu D výrazně poklesla.

    Více vitaminu D, větší fyzická aktivita

    Mezi těmito dvěma skupinami byl ovšem také výrazný rozdíl v úrovni fyzické aktivity. Muži užívající vitamin D byli mnohem fyzicky aktivnější než muži z druhé skupiny - a ti s nejvyšší hladinou vitaminu D byli také nejaktivnější.
    Podle odborníků může hladinu vitaminu D v těle ovlivnit několik faktorů. Například lidé s nadváhou a obezitou mají často v krvi nižší hladinu této mikroživiny, což může být způsobeno tím, že vitamin D má tendenci se vázat na tukovou tkáň. Proto není divu, že se ve studii mužům, kteří trénovali nejintenzivněji, snížilo BMI a tedy zhubli.

    Vitamin důležitý pro svaly

    Studie byla publikována ve vědeckém časopise Nutrients a vědci v ní označují fyzickou aktivitu jako „jednu z metod, která nejvíce zvyšuje odolnost fyzického i duševního zdraví“.
    Co však nezmiňují, je velmi podstatný fakt, že vitamin D pomáhá udržovat normální funkci svalů. Je tedy velmi pravděpodobné, že zvýšení hladiny vitaminu D v těle bude mít pozitivní vliv na zdraví a sílu svalů.

    To nejlepší ze slunce po celý rok

    Vitamin D potřebujeme také pro podporu našeho imunitního systému. Vzhledem k zeměpisné šířce České republiky nemáme v období od listopadu do března dostatek slunečního světla, aby se nám mohl vitamin D tvořit přímo v těle. V těchto měsících nezbývá než ho užívat formou kvalitního doplňku stravy.

    Nyní opět v prodeji silnější dávka vitaminu D:

     

    Zdroj: Nutrients 2021, 13(10), 3510