Hledat

    Search Results

    Zavřít

    Nízká hladina vitaminu D spojena s horším průběhem covidu




    Dánský úřad pro dohled nad infekcemi spojuje nízkou hladinu vitaminu D s těžkým průběhem COVID-19

    Podle studie dánských a amerických vědců mají lidé s nedostatečnou hladinou vitaminu D v krvi větší riziko závažného průběhu onemocnění COVID-19. Studie slouží jako připomínka, jak důležité je udržovat optimální hladinu vitaminu D a to zejména v zimním období, kdy většina lidí má tohoto vitaminu nedostatek. 

    V nedávno zveřejněné studii se 447 lidmi, kteří byli na jaře roku 2020 pozitivně testováni na SARS-CoV-2, se ukázalo, že osoby s nízkou hladinou vitaminu D v krvi měly o 50 % vyšší riziko závažného průběhu onemocnění než lidé s vyšší hladinou tohoto vitaminu v krvi. 
    Studii, která je publikována v internetovém journalu Scientific Reports (www.nature.com), provedli vědci z SSI (Statens Serum Institut), což je dánský státní kontrolní úřad pro prevenci a boj s infekčními nemocemi a biologickými hrozbami, a výzkumníci z Harvardské univerzity v americkém Bostonu. 

     

    Jednoznačná souvislost mezi hladinou vitaminu a rizikem onemocnění

    Vzorky krve odebrané 447 dobrovolníkům byly použity ke stanovení jejich hladiny vitaminu D. Vědci rozdělili účastníky do čtyř skupin: nehospitalizovaní, hospitalizovaní bez intenzivní péče, hospitalizovaní s intenzivní péčí a nakonec ti, kteří do 30 dnů od pozitivního testu zemřeli. Porovnáním hladiny vitaminu D v těchto čtyřech skupinách vědci zjistili jednoznačnou souvislost mezi nízkým stavem vitaminu D a vyšším rizikem závažného průběhu onemocnění.

     

    V zimě je příjem problematický

    Způsobů, jak si získat a udržet optimální hladinu vitaminu D, je několik. Strava v tomto případě ale není nejlepší volbou, protože vitaminu D je v ní jen relativně malé množství - nachází se například v tučných rybách, margarínu či vaječném žloutku. Naším hlavním zdrojem vitaminu D je sluneční záření. Avšak v zimě, kdy je slunce na obloze příliš nízko, aby mohlo dojít k syntéze vitaminu D v naší kůži, se hladina vitaminu D v těle poměrně rychle vyčerpává.

     

    Doporučuje se užívat doplňky stravy

    Příjem vitaminu D formou kvalitního doplňku stravy je bezpečný a pohodlný způsob, jak si zajistit jeho dostatek i v zimním období. Vždy je vhodné zvolit řádně zdokumentovaný přípravek farmaceutické kvality, který tělo snadno vstřebá a využije. 
    Některé skupiny v populaci jsou vystaveny zvýšenému riziku nedostatku vitaminu D po celý rok, například:
     
        • senioři a děti
        • osoby, které více zahalují svou kůži
        • lidé, kteří tráví mnoho času uvnitř a málo na slunci
        • těhotné ženy

    Například zdravotní instituce v Dánsku doporučují těmto skupinám celoročně užívat 10 mikrogramů vitaminu D formou doplňku stravy. 

    A dále každý den po celý rok doporučují užívat 20 mikrogramů vitaminu D spolu s 800-1000 miligramy vápníku: 

        • seniorům od 70 let
        • klientům pečovatelských domů a lidem v domácí péči (bez ohledu na věk)
        • osobám se zvýšeným rizikem osteoporózy (bez ohledu na věk)

    Přečtěte si více o vitaminu D zde.

    Zdroj:
    Nielsen, N.M., Junker, T.G., Cohen, A.S. et al. Vitamin D status and severity of COVID-19. Sci Rep 12, 19823 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-21513-9