Hledat

    Search Results

    Zavřít

    Nízký příjem selenu u určitých skupin populace




    Nízký příjem selenu u určitých skupin populace

    Kladete si občas otázku, zda ve své stravě přijímáte dostatek životně důležitých mikroživin? Ptáte se správně. Například jedna britská studie poukazuje na skutečnost, jak je obtížné získat dostatek minerální látky selenu.

    Zmiňovaná britská studie ukázala, že příjmu dostatečného množství selenu by měli věnovat pečlivou pozornost zejména vegetariáni a vegani. Přestože existuje spousta důvodů, proč zvýšit příjem rostlinných potravin – jak kvůli vlastnímu zdraví, tak kvůli klimatickým změnám – existují určité mikroživiny, které vám v tomto typu stravy budou chybět – a selen je jednou z nich. 

    Podle britské studie, která sledovala příjem selenu u 62 žen rozdělených do tří skupin podle typu stravy (běžně se stravující ženy, vegetariánky a veganky), se žádná z žen preferující veganskou stravu ani nepřiblížila doporučenému příjmu selenu. Dokonce i příjem selenu u běžně se stravujících žen a vegetariánek byl nižší, než se doporučuje.

     
    Pharmanord image

    Plodinám chybí selen

    Kvůli nízkému obsahu selenu v zemědělské půdě může být pro mnoho lidí obtížné získávat selen v dostatečné míře. Průměrný příjem selenu Čechů je pouze kolem 40 mikrogramů za den. 
    „Česká republika patří dlouhodobě mezi země, které jsou považovány za rizikové z hlediska stavu selenu u jejích obyvatel,“ říká RNDr. Jan Kvíčala z Endokrinologického ústavu v Praze, který je jedním z předních vědeckých odborníků na mikroživiny.

    Zemědělci jsou s tímto problémem obeznámeni, a proto přidávají selen do krmiva pro hospodářská zvířata. Selen lze získat také z ryb a korýšů, ale v mořských plodech se na selen váže rtuť, takže je pro tělo nedostupný. A tak máme méně selenu pro tvorbu selenoproteinů, které řídí životně důležité tělesné funkce, jako je imunitní systém, činnost štítné žlázy či rozmnožování.

     

    Dostatek zajistí suplementace

    Jak již bylo zmíněno, rostlinná strava je zdravá a k životnímu prostředí šetrná. Nicméně pokud vaše strava obsahuje žádné nebo jen malé množství živočišných zdrojů potravy, je vhodné doplňovat selen pomocí suplementace. Bioaktivní Selen+Zinek je rostlinný doplněk stravy, který poskytuje řadu užitečných antioxidantů. Zdrojem selenu v tomto přípravku je SelenoPrecise, což je patentovaný selen vázaný na kvasnice, který má vysokou biologickou dostupnost 88,7 %. Jeho účinek je doložen v mnoha studiích. 

    Další informace o našich přípravcích se selenem najdete zde:

    Zdroj:
    N. Fallon, S. A. Dillon: Low Intakes of Iodine and Selenium Amongst Vegan and Vegetarian Women Highlight a Potential Nutritional Vulnerability. Front Nutr. 2020; 7: 72