Hledat

    Search Results

    Zavřít

    Proč mohou náhražky masa způsobit nedostatek minerálních látek?




     

     

    V dnešní době jsou stále populárnější náhražky masa, které jsou vyrobeny například ze sójového či hrachového proteinu. Tyto náhražky však obsahují přírodní látku, která v těle blokuje příjem minerálních látek, jako je železo a zinek. Čtěte dál a zjistěte, jak si zajistit živiny, které potřebujete.

    Stále více lidí si místo masa vybírá chutné rostlinné alternativy známé jako náhražky masa. Často však nevědí, že tyto vegetariánské produkty nejsou tak všeobecně zdraví prospěšné, jak se tvrdí. 

    Ve švédské studii provedené na Chalmers Technical University v Göteborgu výzkumníci analyzovali 44 různých náhražek masa a zjistili, že obsažené minerální látky jako železo a zinek se v těle nevstřebávaly příliš dobře. Velký problém to je zejména u zinku, protože je to živina, kterou především vegetariáni a vegani často ze stravy získávají v příliš malém množství.

     

    Vstřebávání minerálních látek blokuje kyselina fytová

    Na vině je kyselina fytová, přírodní látka, která se nachází v obilovinách, luštěninách a ořeších. Kyselina fytová se váže na minerální látky a znesnadňuje tak tělu jejich vstřebávání. Problém je v průmyslovém zpracování výtažků z různých rostlinných zdrojů, které se provádí za vysokého tlaku a teploty, aby produkt získal správnou texturu masa. To má za následek akumulaci kyseliny fytové v náhražce masa a následně zhoršené vstřebávání minerálních látek.

     

    Vysoký obsah sodíku a zdraví škodlivých tuků

    Studie, která je publikována ve vědeckém časopise Nutrients, také ukazuje, že mnoho náhražek masa má vysoký obsah sodíku a nezdravých tuků. Tento problém je znám i z průmyslově zpracovaných mas. Protože se však přechod od živočišných potravin k rostlinné stravě  zaměřuje především na zdravotní a ekologické výhody, potravinářský průmysl by se měl soustředit také na nutriční hodnotu výrobků. Důležité zjištění například je, že přidávání minerálních látek do masových náhražek podle švédského výzkumu nepomáhá. Přidané minerální látky jsou totiž také blokovány kyselinou fytovou. 

     

    Podobný problém s rybami

    U ryb existuje podobný mechanizmus. Je známo, že ryby jsou bohatým zdrojem esenciální minerální látky selenu. Ryby však obsahují i rtuť, která se na selen váže. Toto sekvestrování selenu činí tuto základní mikroživinu pro tělo nepoužitelnou, což znamená, že z ryb přijímáme minimum selenu. 
    Podle švédských vědců z Chalmers, kteří prokázali vliv kyseliny fytové na snížení vstřebávání minerálních látek z náhražek masa v těle, se tedy nestačí pouze podívat na nutriční údaje na etiketě produktu. Uvedená nutriční hodnota potraviny může být zkrátka zavádějící. Stejně tak tomu je v případě, kdy jsou ryby propagovány coby bohatý zdroj selenu. Taková informace nám neodhaluje celou pravdu.

     

    Neinformovanost je frustrující

    Náhražky masa volí zejména vegetariáni a vegani, kteří jsou si obvykle velmi dobře vědomi, že existují specifické živiny, které jim mohou chybět, protože se vyhýbají živočišným potravinám. Je proto dost frustrující, že nejsou řádně informováni o rozdílu mezi deklarovaným obsahem živin v náhražkách masa a jejich skutečným vstřebáváním v těle.

     

    Bioaktivní Selen+Zinek je vhodným doplňkem

    Pokud dáváte přednost masovým náhražkám a nejste si jisti, zda přijímáte dostatek potřebných vitaminů a minerálních látek, například i kvůli kyselině fytové, může být právě pro vás vhodným doplňkem vaší stravy přípravek Bioaktivní Selen+Zinek. Obsahuje selen, zinek a vitaminy A, B6, C a E v obzvláště vysoce vstřebatelném složení. 

    Zdrojem selenu v tomto přípravku je SelenoPrecise, patentované kvasnice obohacené organickým selenem dánské společnosti Pharma Nord. SelenoPrecise byl mimo jiné použit v průlomové studii KiSel-10, která byla publikována v odborném periodiku International Journal of Cardiology.

    Zdroj: Inger-Cecilia Mayer Labba et al. Nutritional Composition and Estimated Iron and Zinc Bioavailability of Meat Substitutes Available on the Swedish Market. Nutrients 2022; 14 (19)