Hledat

    Search Results

    Zavřít

    Sedm z osmi Q10 přípravků neuspělo v testu




    Nový test ukazuje, proč je důležité vybírat koenzym Q10 obezřetně

    Při nakupování online se jako spotřebitelé chceme cítit bezpečně, zvláště pak, když jde o produkty, jako je Q10, kde platíme za očekávaný efekt. Nicméně nový test na přípravky s koenzymem Q10 odhaluje, že dokonce i uznávané weby mají problém s podvodnými výrobci.

    Je pochopitelné, že koenzym Q10 se stal jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších přípravků v kategorii doplňků stravy. Mnoho zákazníků nakupuje Q10 online a nechce se strachovat o kvalitu svého nákupu. Nicméně nový test Q10 přípravků, které se prodávají na mezinárodním e-shopu Amazon, však bohužel odhalil, že pokud lidé nebudou při nákupu opatrní, mohou se nechat napálit. O této studii informoval web Nutraingredients.com.

     

    Sedm z osmi přípravků propadlo

    Test provedla jedna americká společnost, která před několika lety zjistila, jak málo produktů Q10 splňuje minimální standardy kvality. Úsilí této společnosti bylo oceněno několika cenami v oblasti farmaceutického průmyslu a je v tomto odvětví vítáno.

    V nejnovějším testu bylo znovu zkoumáno osm produktů Q10, které již v předchozích testech nevyhověly. Ukázalo se, že nedostatky v kvalitě přetrvávají u sedmi přípravků. Rovněž se zjistilo, že v mnoha případech existovaly nesrovnalosti mezi deklarovaným a skutečným obsahem Q10.

     

    Příliš nízká dávka

    Například výrobci čtyř různých značek Q10 použili na štítku stejné označení produktu: „CoQ10 400 mg Max Strength“ (v překladu „Koenzym Q10 400 mg maximální síla“). Na zadní straně balení však uvedli „400 mg/6% potence“. Což znamená, že ve skutečnosti zákazník dostane v jedné kapsli pouze 24 mg koenzymu Q10, a to je méně než polovina té nejnižší dávky, která se používá v klinických studiích. Ve vědeckých testech se dokonce často používají denní dávky 100-300 mg Q10.

     

    Absorpce se úplně ignoruje

    Stejně jako většina spotřebitelských testů různých značek Q10 se ani výše zmíněná studie nezaměřuje na ten nejdůležitější parametr, kterým je absorpce.

    Samozřejmě je relevantní podívat se, kolik miligramů koenzymu Q10 je v daném přípravku obsaženo. Ovšem pokud není aktivní látka správně vstřebána do krve a krevním řečištěm dopravena do různých tkání těla, pak zjišťovat množství Q10 v jakémkoliv přípravku zcela postrádá smysl.

    Q10 s vědeckým ověřením

    Jako jeden z mála výrobců může dánská společnost Pharma Nord předložit vědeckou dokumentaci, která prokazuje, že se obsah koenzymu Q10 v našich přípravcích účinně vstřebává. Ještě důležitější je, že mnohé z publikovaných studií, které byly provedeny s Q10 od společnosti Pharma Nord, ukazují, že aktivní látka má dobrou biologickou dostupnost. To dokládají velké, mezinárodně uznávané studie, jako je KiSel-10 (International Journal of Cardiology, 2013) a Q-Symbio (JACC, Heart Failure, 2014). 

    Zdroj:


    www.
    nutraingredients-usa.
    com/Article/2022/05/09/Low-potency-products-still-the-norm-on-Amazon-NOW-finds-in-CoQ10-quercetin-tests