Hledat

    Search Results

    Zavřít

    Velká norská studie: Získat dostatek vitaminu D a je vyhráno!




    Dostatek vitaminu D v krvi představuje obrovskou výhodu, konstatovali vědci na základě studie provedené se 4000 muži a ženami v Norsku.

    Studie, která probíhá již 12 let, ukazuje přínos vysoké hladiny vitaminu D mezi 42 a 100 nmol/l  v krvi pacientů se srdečními poruchami. Vitamin D pomáhá udržovat normální imunitní a svalovou funkci, je dobrý pro zuby a kosti a má řadu dalších vlastností.
     

    Závisí na stravě

    Podle profesorky Jutty Dierkesové z Bergenské univerzity, která studii vedla, je obtížné poskytnout obecné rady o tom, kolik vitaminu D musí lidé užívat, aby dosáhli optimální úrovně. Liší se to člověk od člověka a závisí také na tom, kde bydlíte a co jíte.
     

    Důležitý je i hořčík

    Dalším důležitým faktorem je stopový prvek hořčík. Nová studie, která je publikována v časopise Journal of the American Osteopathic Association, ukazuje, že tělo není schopno metabolizovat vitamin D, pokud nemá hořčík. To je důvod, proč je vitamin D, přibližně u poloviny obyvatel, pouze neaktivně uložen v organismu bez jakéhokoli dalšího použití.

     

    Požádejte svého lékaře o krevní testy

    Podle profesorky Dierkesové může každý pacient požádat svého lékaře o změření hladiny vitaminu D v krvi. Nicméně upozorňuje na sezónní odlišnosti. Měření provedené v září nebude mít stejný výsledek jako měření z ledna. Hladiny vitaminu D v krvi jsou typicky nižší v lednu a únoru, protože nejsme vystaveni slunečnímu záření, které nám umožňuje syntetizovat živiny v naší pokožce.
     

    Nejúčinnější je olejová báze

    Pokud chcete zvýšit hladinu vitaminu D, jsou perličky D-Pearls od firmy Pharma Nord skvělou volbou. Vitamin D je živina rozpustná v tucích, což znamená, že tělo absorbuje a využívá to nejlepší, jen pokud je vázán na nějaký druh oleje. D-Pearls obsahuje aktivní vitamin D3 v olivovém oleji, lisovaném za studena. Jsou to malé měkké želatinové kapsle, které lze snadno spolknout nebo žvýkat.
     

    Testováno na norských sportovcích

    Dvě samostatné norské studie dokládají, že přípravek má dobrou biologickou dostupnost. Jedna studie, kterou vedli vědci na univerzitě v Oslo, zkoumala funkci svalů u elitních sportovců. Druhá studie zkoumala vztah mezi hladinami vitaminu D u dospívajících a jejich společenským chováním a schopností řešit psychicky náročné úkoly.
     


    Studie z University of Bergen je k dispozici zde


    Více si můžete přečíst zde