Hledat

    Search Results

    Zavřít

    Vysoká dávka vitaminu C jako ochrana před oxidačním stresem




    Vitamin C chrání před oxidačním stresem v těle

    Oxidační stres je stav chemické nerovnováhy v těle, který může poškodit zdravé buňky a tkáně. Americká studie potvrdila, že vitamin C má ochranný účinek.

    Většina z nás ví, co je stres, ale jen málokdo slyšel o fenoménu zvaném oxidační stres. Tento stav může mít různé projevy a v těle vzniká, když škodlivé volné radikály převýší ochranné antioxidanty, jako jsou například vitamin C a E. Tuto nerovnováhu v těle může způsobovat konzumace alkoholu, kouření, nezdravá strava či znečištěné životní prostředí. Vědci z Oregon State University nyní prokázali, že úroveň oxidačního stresu lze účinně snížit pomocí vitaminu C.

    Snížení po několika týdnech

    Studie1 zkoumala skupinu účastníků, kteří denně dostávali vysokou dávku vitaminu C. Už po třech a půl týdnech vědci pozorovali výrazné snížení hladiny malondialdehydu (MDA) v krvi, což je marker oxidačního stresu. Nižší hladiny MDA naznačují, že se snížil oxidační stres v těle.

    Lepší využití vitaminu E

    Navíc vědci odhalili, že suplementace vitaminem C zlepšila schopnost účastníků studie využívat vitamin E ze stravy. Podobně jako vitamin C, i vitamin E chrání před oxidačním stresem. Synergický účinek obou těchto vitaminů přináší ještě lepší ochranu proti volným radikálům.

    Oxidační stres – přirozený, ale potenciálně škodlivý

    Oxidační stres je přirozenou reakcí těla, ale pokud trvá delší dobu, může začít poškozovat naše buňky a tkáně. Oxidační stres vede k chronickému zánětu nízkého stupně, kterým často trpíme, aniž bychom si to uvědomovali. Klíčové je optimalizovat antioxidační obranu našeho těla a co nejvíce snížit expozici volným radikálům.

    Zdroje vitaminu C v potravinách

    Vitamin C získáváme z různých potravin, jako je ovoce (zejména citrusové plody), šípky, brambory či růžičková kapusta. Avšak pro dosažení dávek vitaminu C použitých v americké studii bychom museli konzumovat velké množství těchto potravin.

    Vitamin C ve formě doplňku stravy

    Bioaktivní Vitamin C+Kalcium pH neutrální je doplněk stravy, který obsahuje 750 mg vitaminu C v každé tabletě. Vyšší dávky vitaminu C přinášejí výhodu v obraně těla proti oxidačnímu stresu, protože buňky potřebují dodatečnou ochranu. Tento přípravek obsahuje vitamin C ve formě askorbátu vápenatého, který je nekyselý a tedy šetrný k žaludku.
    Více o přípravku Bioaktivní Vitamin C čtěte zde.

    doplněk stravy

    Zdroj:
    1.Traber MG, Leonard SW, Vasu VT, Morrissey BM, Lei HJ, Atkinson J, Cross CE. α-Tocopherol Pharmacokinetics in Adults with Cystic Fibrosis: Benefits of Supplemental Vitamin C Administration. Nutrients. 2022 Sep 9;14(18):3717.
    pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36145092/

    NOVINKA

    Bioaktivní B-Complex
    Všech 8 vitaminů skupiny B ve vysoké dávce pro podporu vaší:
    • energie
    • nervové soustavy
    • psychické činnosti

    Více info o Bioaktivní B-Complex zde.

    Vitaminy B2, B3, B5, B6, B9 a B12 přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání.
    Vitaminy B1, B2, B3, B6, B7 a B12 přispívají k normální činnosti nervové soustavy.
    Vitaminy B1, B3, B6, B7, B9 a B12 přispívají k normální psychické činnosti.