Hledat

    Search Results

    Zavřít

    Dostatek selenu je pro naše zdraví důležitý




    Zájem vědců o přínos selenu pro zdraví je mimořádný

    Velká švédská studie, která zahrnovala téměř pět tisíc účastníků, podtrhuje obrovský zájem vědeckého světa o důkladné zkoumání všech výhod, které našemu zdraví přináší selen. Selen, který většina Evropanů postrádá.

    Nová studie, kterou provedli odborníci z Lundské univerzity ve Švédsku, se zaměřuje na specifickou skupinu proteinů, které si lidské tělo není schopno vytvořit bez přítomnosti stopového prvku selenu. Lidské tělo umí syntetizovat asi dvacet pět až třicet různých na selenu závislých enzymů, takzvaných selenoproteinů, které jsou klíčové pro řadu životně důležitých tělesných funkcí.

    Pokud nepřijímáte dostatek selenu, může se v těle narušit produkce selenoproteinu P (SEPP1), což je jeden z nejdůležitějších selenoproteinů. Je totiž zodpovědný za přenos selenu do srdce a dalších orgánů, které  tuto mikroživinu potřebují. Navíc SEPP1 funguje jako silný antioxidant, který chrání naše buňky před oxidačním stresem.

     

    Studie s téměř 5000 účastníky

    Nový vědecký výzkum ze Švédska ukazuje, že nízké hladiny selenu v krvi mají za následek výrazně nižší koncentraci selenoproteinu P jak u mužů, tak u žen. Tato studie1, publikovaná v prestižním vědeckém časopise Free Radical Biology and Medicine, využila zdravotní data z rozsáhlé švédské kohortové studie Malmö Förebyggande Medicin, které se zúčastnilo více než 4800 dobrovolníků.

     

    Není to překvapivé zjištění

    Švédští vědci provedli srovnání hladin selenu a selenoproteinu P u všech účastníků studie a zjistili, že dvacet procent z těch, kteří měli nejnižší hladinu selenu, trpělo zároveň nejvýraznějším nedostatkem selenoproteinu P. To, že tak velký počet účastníků měl nízkou hladinu selenu v krvi, není překvapující, neboť Evropa je oblastí s obecně nízkým obsahem selenu v půdě.

     

    Zemědělská půda ochuzená o selen

    Zemědělská půda v rozsáhlých oblastech Evropy má v porovnání s jinými regiony světa velmi nízký obsah selenu. Dokonce i lidé v Evropě, kteří konzumují vyváženou stravu obsahující různé zdroje selenu, nemusí denně získat dostatečné množství tohoto stopového prvku.

    Například ve Skandinávii byla nedávno aktualizována výživová doporučení2, což vedlo k navýšení doporučeného denního příjmu selenu o 50 %. Konkrétně bylo doporučení pro ženy zvýšeno z 50 na 75 mikrogramů denně a pro muže ze 70 na 90 mikrogramů denně. Původní nižší doporučení se zdála být příliš konzervativní.

     

    Selen ve formě tablet

    Podle všeho by každodenní doplňování selenu mohlo být prospěšné pro mnoho lidí. Selen přispívá mimo jiné k normální imunitní obraně, k činnosti štítné žlázy a pečuje o normální stav vlasů a nehtů. Nicméně klíčovým faktorem je také kvalita a biologická dostupnost suplementace.

    Vysoce vstřebatelný selen najdete v doplňku stravy Bioaktivní SelenoPrecise. Tento přípravek obsahuje patentovanou účinnou látku SelenoPrecise, což je organický selen vázaný na kvasnice, který zahrnuje více než dvacet různých organických zdrojů selenu.

    Tento konkrétní přípravek byl použit ve významné studii KiSel-10, která byla zveřejněna v časopise International Journal of Cardiology v roce 2013. Vědci si vybrali SelenoPrecise pro tuto studii zejména kvůli jeho doložené kvalitě a vysoké vstřebatelnosti.

     

    doplněk stravy

    Zdroj:
    1 https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2023.07.007
    2 https://pub.norden.org/nord2023-003/selenium.html