V Evropě ho máme málo
Statistiky ukazují, že nedostatečný příjem selenu byl hlášen například právě v České republice či Chorvatsku. Nedostatek v tomto případě znamená, že v průměrné stravě získáváme méně než 30-40 mikrogramů selenu denně.
Pro představu, WHO (Světová zdravotnická organizace), USDA (Ministerstvo zemědělství USA) a EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) doporučují denně příjímat nejméně 55-85 mikrogramů selenu. Ještě znepokojivější je, že podle vědeckých studií je k účinnému nasycení enzymů závislých na selenu (tzv. selenoproteinů), které řídí mnoho tělesných funkcí, potřeba dokonce až 100–125 mikrogramů selenu denně.
V těle totiž máme 25-30 různých selenoproteinů, které nefungují optimálně, pokud přijímáme selenu málo.
V zóně ohrožení je 76 % zemí
I další země, jako je Dánsko, Polsko, Švédsko, Španělsko, Německo, Velká Británie, Francie, Nizozemsko, Itálie, Rakousko, Irsko a další, byly identifikovány jako oblasti s nedostatkem selenu, kde se jeho denní příjem pohybuje pod hranicí 55 mikrogramů.
Celkem 76 % zemí celého světa se nachází v regionech s nedostatkem selenu, kde se průměrný příjem v potravě pohybuje pod spodní hranicí doporučeného příjmu.

|