Ryby ano či ne?
Mořské plody jsou bohatým zdrojem selenu, ale ani ty nejsou bez vady. Ryby, zejména ty větší, obsahují těžké kovy jako rtuť, které se vážou na selen. Vzhledem k vazebné afinitě mezi selenem a těžkými kovy pak zbývá méně volného, nevázaného selenu, který by se mohl využít pro životně důležité selenoproteiny, což jsou enzymy závislé na selenu, které mají v lidském těle řadu důležitých biologických funkcí. Tudíž sice můžete z ryb, které jíte, přijímat dostatek selenu, ale ten je izolován těžkými kovy, a proto nemá pro organizmus žádný užitek. Na dostupnosti volného selenu přitom závisí 20 až 30 různých selenoproteinů.
Vhodným způsobem, jak přijímat selen v dostatečném množství, je užívání selenu formou doplňku stravy. Čerstvé ryby ze svého jídelníčku ale nevynechávejte, jsou zdrojem dalších důležitých vitaminů a minerálních látek.
|