Hledat

    Search Results

    Zavřít

    Mužská neplodnost může souviset s nedostatkem selenu




     

    Každý šestý pár čelí obtížím s početím, přičemž polovina těchto případů souvisí s nízkou kvalitou spermií. Nový výzkum našel nejen možné vysvětlení pro problémy s funkčností spermií, ale dokonce ukazuje i přírodní prostředek, který podporuje tvorbu normálních spermií.

    V zemích západního světa čelí více než 16 % párů problémům ve chvíli, kdy začnou usilovat o založení rodiny. V 50 % případů je kvalita mužského spermatu pod normou. Vědci nyní upozorňují na specifický klíčový problém1 – fenomén známý jako fragmentace DNA spermií (laicky řečeno jde o hledání spermií s poškozenou DNA).

     

    Špatně fungující spermie

    Když je genetická infomace (DNA) spermií poškozena, může to vést k deformacím spermií. I když mohou být schopné pohybu, deformovaný tvar jim brání v normálním plavání, což znemožňuje dosažení vajíčka a jeho oplodnění. Nebo spermie může vypadat normálně a být i schopná oplodnit vajíčko, ale poškození se projeví až později, například při pokusu o zahnízdění embrya.

    Z tohoto důvodu je více než počet spermií důležitější jejich kvalita, a to zejména z hlediska životaschopnosti a schopnosti správně fungovat.

     

    Proč je selen tak důležitý

    Existuje mnoho faktorů souvisejících se životním stylem, jako je například znečištění životního prostředí, kouření, konzumace alkoholu a nezdravá strava, které mohou mít na kvalitu spermií negativní dopad. Jednou z primárních příčin je oxidační stres - a zde se dostává ke slovu stopový prvek selen.

    Selen má schopnost chránit buňky před oxidativním stresem a působením volných radikálů. Přirozeně se nachází se v potravinách, jako jsou ryby, maso, ořechy a celozrnné výrobky. Vedle řady pro zdraví pozitivních účinků má jeden velmi důležitý: přispívá k tvorbě normálních spermií, které správně fungují. Proto je důležité přijímat dostatek selenu ze stravy.

     

    Testováno na mužích se sníženou plodností

    V roce 1998 zveřejnil skotský vědec Allan MacPherson zajímavou studii v časopise British Journal of Urology. Jeho výzkum se zaměřil na testování přípravku obsahujícího selen od společnosti Pharma Nord ve skupině subfertilních (tzn. se sníženou plodností) mužů, kteří měli špatnou kvalitu spermií. Výsledky studie ukázaly pozitivní účinky suplementace selenem.

     

    Selenové kvasnice s doloženou kvalitou

    Jedinečný, patentovaný, organický selen vázaný na kvasnice pod názvem SelenoPrecise vyrábí v Dánsku společnost Pharma Nord. SelenoPrecise má doloženou biologickou dostupnost, vynikající vstřebatelnost téměř 89 % a prošel testy v rámci řady vědeckých studií. Jednou z těchto studií je významná švédská práce KiSel-10, publikovaná v roce 2013 v prestižním časopise International Journal of Cardiology.

     

    doplněk stravy

    Zdroj:
    1Lifestyle-, environmental-, and additional health factors associated with an increased sperm DNA fragmentation: a systematic review and meta-analysis. Reproductive Biology and Endocrinology volume 21, Article number: 5 (2023).