Hledat

    Search Results

    Zavřít

    Proces stárnutí člověka lze nyní zpomalit




    Zcela nová studie provedená švédskými a norskými vědci ukazuje, že je možné udržet lidské buňky naživu déle, pokud budete užívat selen a koenzym Q10.

    Všechny buňky v těle postupně odumírají. Nicméně podle nové studie, kterou zveřejnil tým švédských a norských vědců ve vědeckém časopise Nutrients, může být toto buněčné „datum expirace“ prodlouženo.
    Ve své studii se vědci zabývali délkou takzvaných telomer, což je uznávaná a běžně používaná metoda, která určuje, jak dlouho bude trvat, než buňka odumře.

    Delší telomery díky selenu a Q10

    Velká skupina zdravých starších mužů a žen dostávala denně po dobu pěti let buď doplňky stravy se selenem a koenzymem Q10, nebo odpovídající placebo tablety. Při následném srovnání těchto dvou skupin viděli vědci zřetelný rozdíl.
    Telomery účastníků, kteří užívali bioaktivní přípravky SelenoPrecise a Bio-Quinone Q10, byly delší než telomery ve skupině, která dostávala placebo. Jinými slovy, tyto dva doplňky stravy odsunuly dobu odumírání buněk. A to může mít významný vliv na proces stárnutí člověka.

    Pomalejší opotřebování buněk

    Telomery jsou jakési ochranné „čepičky“ na konci řetězce DNA, která nese naši genetickou informaci. Můžete si je představit, že mají stejnou funkci jako nůžky, které postupně zastřihávají konce tkaniček, aby se netřepily. Pokaždé, když se buňka dělí, telomery se zkracují. Dříve nebo později, když jsou zcela opotřebované, se vlákno DNA rozplete a buňka zemře.

    Podle všeho stopový prvek selen a vitaminu podobná látka koenzym Q10 dokážou telomery chránit a zpomalit míru jejich opotřebování.

    Oxidační stres a zánět

    „My lidé jsme vystaveni rychlejšímu stárnutí, které je urychlováno oxidačním stresem a zánětlivými procesy v těle, zvláště pokud máme nízkou hladinu selenu a koenzymu Q10. Pokud lidé s nízkou hladinou těchto dvou mikroživin zvýší jejich příjem prostřednictvím suplementace, může to proces stárnutí zpomalit,“ říká hlavní výzkumník studie profesor Urban Alehagen, který je kardiologem v univerzitní nemocnici v Linköpingu ve Švédsku.

    Studie byla provedena analýzou vzorků krve, které vědci v pravidelných intervalech odebírali od 443 účastníků v rámci pětileté studie KiSel-10. Od zveřejnění studie v roce 2013 vědci dále systematicky analyzují těchto více než 50 000 vzorků krve, aby zjistili, jak selen a koenzym Q10 ovlivňují lidské tělo na buněčné úrovni.

    Působí proti biologickým změnám

    Díky této důkladné práci se vědcům podařilo vytvořit již více než 20 navazujících studií. Sledovali v nich různé biomarkery a zjišťovali, jak selen a koenzym Q10 působí proti biologickým změnám, které jsou běžnou součástí přirozeného procesu stárnutí.

    Ve své nejnovější studii se zaměřili na délku telomer. Stejně jako ve všech předchozích studiích vědci prokázali, že kombinace selenu a koenzymu Q10 pomáhá starším lidem zachovat si zdraví a kvalitu života.

    Nedostatek selenu je rozsáhlý

    „Podívali jsme se blíže na mnoho markerů a vidíme, že existuje vztah mezi příjmem selenu a biologickým věkem," uvádí profesor Alehagen.
    Průměrný příjem selenu je přitom ve velkých částech Evropy poměrně nízký, protože zemědělská půda obsahuje selenu ve srovnání s jinými částmi světa velmi málo.
    Studie ukazují, že pro optimální zdraví potřebujeme více než 100 mikrogramů selenu denně, příjem populace ve většině Evropy je však méně než poloviční.

    Přečtěte si více o výzkumu koenzymu Q10 a selenu zde