Hledat

    Search Results

    Zavřít

    Většina Evropanů trpí nedostatkem této důležité živiny




    I když má Irsko jednu z nejvyšších úrovní selenu v půdě ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi, téměř polovina irské populace nepřijímá dostatečné množství selenu. Čtěte dál a zjistěte, jaká je situace v naší zemi a jak snadno se lze s tímto stavem vypořádat.

    Znáte selen? Selen je mikroživina, která je nezbytná pro správné fungování našeho těla. Podporuje v těle činnost asi 30 různých enzymů, takzvaných selenoproteinů, které ovlivňují mnoho klíčových funkcí, včetně štítné žlázy, imunitního systému, plodnosti a ochrany buněk. Proto je důležité, abychom dostávali dostatečné množství selenu a udrželi si tak optimální zdraví.

     

    Téměř polovině Irů chybí selen

    Bohužel nedostatek selenu je významným problémem. Nová studie ukázala, že 47 % irské populace nezískává ze stravy doporučený denní příjem selenu.1 Je to velmi znepokojující, protože podle půdní analýzy je Irsko jednou z evropských zemí s nejbohatším množstvím selenu v zemědělské půdě. Přesto je nedostatek selenu rozšířený.
    A jaká je situace u nás?

     

    Česká strava je chudá na selen

    V České republice máme také málo selenu. Studie ukazují, že na pokrytí činnosti selenoproteinů je potřeba přijmout denně 100 mikrogramů selenu. Průměrná strava Čecha obsahuje pouze polovinu nebo dokonce méně tohoto množství.
    V rámci monitoringu zdravotního stavu obyvatelstva České republiky došel Státní zdravotní ústav v roce 2021 k tomuto závěru: Přívod selenu v české populaci lze hodnotit jako nízký a to především u žen, kde přibližně 60 % dospívajících, 65 % dospělých a 69 % starších žen podle doporučení EAR* nemá dostatečný přívod.2

     

    K nedostatku přispívá bezmasá strava

    Jednou z příčin nedostatku selenu je nízký obsah selenu v potravě. Rostliny přijímají selen z půdy, a pokud je půda chudá na selen, odráží se to i ve stravě zvířat a nakonec v naší potravě.
    Například zemědělci v Dánsku po desetiletí přidávali selen do krmiva pro hospodářská zvířata, aby tak nedostatek selenu kompenzovali. Protože však stále více lidí dává přednost rostlinné stravě bez masa, přicházejí tím o zdroj potravy, který je na selen bohatý.

     

    Jak problém vyřešilo Finsko

    Finsko bývalo oblastí s nízkým obsahem selenu. V roce 1984 finská vláda schválila zákon, který požadoval povinné obohacování všech hnojiv selenem. Díky tomuto opatření mají v současnosti všichni Finové dostatečný příjem selenu ze stravy.
    Existují však i jiné způsoby, jak problém vyřešit, například užíváním selenu ve formě tablet.

     

    Suplementace selenem je také účinná

    Společnost Pharma Nord vyvinula jedinečné a patentované selenové kvasnice s názvem SelenoPrecise, které se v těle skvěle vstřebávají a jejichž účinnost je podložena mnoha studiemi.
    Každá tableta Bioaktivní SelenoPrecise obsahuje 100 mikrogramů organického selenu vázaného na kvasnice, které poskytují více než dvacet různých sloučenin selenu. Jednou z významných studií, jež byla provedena se SelenoPrecise, je průlomová studie KiSel-10, která byla publikována v odborném časopise International Journal of Cardiology v roce 2013.

    Přečtěte si další informace o doplňku stravy Bioaktivní SelenoPrecise.

     

    Zdroj a vysvětlivky:

    1 Journal of Nutritional Science, 2023, Mar 13;12:e35.doi: 10.1017/jns.2023.23. eCollection 2023.

    2 Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva České republiky ve vztahu k životnímu prostředí, Státní zdravotní ústav, Praha, září 2021

    *EAR, Estimated Average Requirement, odhadovaná průměrná potřeba