Hledat

    Search Results

    Zavřít

    Lidé s nadváhou potřebují více vitaminu D




    Rozsáhlá studie prokázala, že suplementace vitaminem D má zdravotní přínosy, avšak pravděpodobně pouze pro osoby s normální váhou. Zjistěte, proč vitamin D funguje odlišně v závislosti na indexu tělesné hmotnosti (BMI) jedince.

    Vitamin D je důležitý pro udržení normálního stavu kostí, zubů a svalů, a rovněž přispívá k normální funkci imunitního systému. Právě proto mnoho lidí užívá vitamin D formou doplňku stravy po celý rok, aby jim zajistil dostatečný přísun této mikroživiny.

    Nová americká studie1 však potvrzuje, že organizmus jedinců s nadváhou zpracovává vitamin D méně efektivně než u osob s normální hmotností, což vede k menšímu prospěchu ze suplementace vitaminem D.

     

    Analýza využití vitaminu D

    Studie publikovaná v JAMA Network Open využívá data z placebem kontrolované studie VITAL, která zahrnovala 25 871 amerických mužů a žen středního nebo vyššího věku. Hlavní pozornost výzkumu byla věnována 16 515 účastníkům z této studie. Vědci provedli analýzu na základě krevních vzorků, kde měřili hladiny vitaminu D v krvi a takzvaných biomarkerů vitaminu D, které naznačují, jak efektivně tělo metabolizuje a využívá tento vitamin.

     

    Lidé s nadváhou potřebují vyšší dávky

    Studie zjistila, že existuje významný rozdíl mezi účinky suplementace vitaminem D u osob s normální hmotností (BMI 18-25) a osobami s nadváhou (BMI 25-30). I přesto, že obě skupiny užívaly stejné množství vitaminu D, lidé s nadváhou nezaznamenali stejný prospěch.

    Jelikož se jedná o vitamin rozpustný v tuku, přirozeně se ukládá v tukové tkáni. U lidí, kteří mají tukové tkáně více, tak dochází k větší izolaci vitaminu D, který pak může chybět v jiných částech těla.

    Na základě těchto zjištění a výsledků předchozích výzkumů, vědci navrhují, že lidé s nadváhou pravděpodobně potřebují vyšší dávku vitaminu D, aby dosáhli pozitivního účinku tohoto vitaminu na jejich zdraví. Tato pozorování také mohou vysvětlit, proč některé studie neprokázaly výrazné účinky suplementace vitaminem D.

     

    Vitamin D s doloženou vstřebatelností

    Bioaktivní Vitamin D3 D-Pearls jsou želatinové kapsle velikosti malých perliček, které obsahují biologicky aktivní vitamin D3 rozpuštěný v olivovém oleji lisovaném za studena. Tento přípravek, vyráběný společností Pharma Nord v Dánsku, byl testován v řadě vědeckých studií, jejichž výsledky byly zveřejněny a které prokázaly zdravotní přínosy užívání těchto kapslí. Přípravek má výbornou vstřebatelnost, což je klíčové pro dosažení požadovaného účinku.

    Nicméně lidé s nadváhou mají podle výzkumů nejspíše snížený příjem vitaminu D v krvi a pravděpodobně mají obtíže s metabolizací a využitím tohoto vitaminu. Z tohoto důvodu je potřeba, aby osoby s nadváhou užívaly vyšší dávky vitaminu D, aby dosáhly optimálních hladin tohoto vitaminu v těle.

    Bioaktivní Vitamin D3 D-Pearls nabízíme ve třech různých dávkách. Pro více info klikněte na odkaz:

    Zdroj:
    1Association of Body Weight With Response to Vitamin D Supplementation and Metabolism. JAMA Netw Open. 2023;6(1):e2250681. doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.50681

     

    NOVINKA

    Bioaktivní NADH

    • optimální dávka energie pro každý den
    • tablety s postupným uvolňováním
    • vhodné i pro vegany
    Obsahuje NADH a vitamin B3 (niacin), který přispívá k energetickému metabolizmu těla a ke snížení únavy a vyčerpání.